Concert 4 november in De Spiegel

Het A-orkest van de CMH heeft weer een mooi concert gegeven. Op zaterdag 4 november speelden zij weer in De Spiegel in Zwolle. Ook dit keer hadden zij weer een waanzinnig goede soliste weten te strikken. Het was de Kroatische Marta Musap. De 27-jarige zangeres zong de solo in het stuk A poem against war van de Nederlandse componist Harrie Janssen.

Marta heeft als operazangeres al diverse prijzen gewonnen. Op 18-jarige leeftijd zong zij al de solo in Faure’s „Requiem“, 4 jaar geleden zong zij in de opera Lohengrin.

Harrie Janssen componeerde in opdracht van Psalm 150 een werk binnen het thema ‘Leven in Vrijheid!’ Harrie Janssen baseerde zijn werk ‘A Poem against War’ op het gelijknamige gedicht van de New Yorkse Karen Karpowich.

Ook zong Marta deze avond een viertal Turkse volksliederen. Deze liederen zijn gearrangeerd door de in vorig jaar mei overleden componist Bernard van Beurden. Deze staan symbool voor oude tradities die overeind blijven ook al worden er mensen onderdrukt.

HRFSTWND 2017: De CMH deed voor het 4e jaar op rij mee aan deze concertreeks. Hierdoor krijgen amateurverenigingen de kans om in een prachtige zaal te spelen met een erg mooie akoestiek. De CMH maakt er altijd iets speciaals van en heeft al die jaren steeds iets gedaan met solisten, zoals Andre Heuvelman, Jaap Zwart, Marjolein den Adel, Carlo de Wijs, Elske te Lindert, Pelgrim Brass en Frans Limburg. Steeds weten zij het publiek te verbazen met nieuwe namen en onverwachte combinaties.

Dit jaar viert HRFSTWND waar dit concert toe behoort, haar 10 jarig jubileum. Enthousiaste muzikanten onder leiding van topdirigenten spelen de prachtigste composities uit binnen- en buitenland en weten een steeds breder publiek te verbazen en te boeien. Verrassende concerten door amateurs en professionals. Deze avond speelden CMV Oranje uit het Groningse Grootegast en De Christelijke Muziekvereniging te Hattem. Oranje Grootegast werd deze zomer wereldkampioen fanfare 1e divisie geworden en staat onder leiding van Hattemer Anne van den Berg.

Het programma van Oranje:
Verso Libre – Arend Gerds – Composer -> Wereldpremière!
Abendlied – Joseph Rheinberger (arr. Paul van Dalen)
I shall love but Thee – Jan Van der Roost
Land of the make Believe – Chuck Mangione (arr. Jasper Staps)
en In other words.
Het laatstgenoemde werk is het vrije werk van het WMC dat Marco Pütz voor Oranje componeerde.

a poem against war

Near the band shell are Elms planted
for heroes of a forgotten war..
The trees create a thick canopy,
It’s cool,
No grass grows..
A narrow path is pounded out by joggers,
who pass never noticing the plaques,
filled with names..
A child might say this place is haunted,
I only feel its sadness..
Young men who fought and died,
never knowing what it is to live,
I walk here each day,
My pace quickens at its dark center..

Beluister hier de opname van orkest Psalm 150:
https://open.spotify.com/track/452kZrlY0LcdJNHmjCZn7K

Posted in Geen categorie
Bookmark the permalink.