CMH wint KNMO-award

Uit handen van Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft De Christelijke Muziekvereniging Hattem zaterdag 7 december  in Eemnes de KNMO Award 2019 ontvangen. Het orkest kreeg deze prijs voor het project Queen Symphony en de Interactive Sound Symphony in theater De Spiegel in april van dit jaar.

Fanfaretraditie
Het project ging over de vragen: Hoe kun je 21e eeuwse mogelijkheden verbinden aan fanfaretraditie, hoe genereer en bind je nieuw publiek, hoe kun je bouwen aan een zelfstandig, toekomstgericht (subsidieonafhankelijk) product, hoe kun je repertoire vernieuwen, hoe ben je niet verlieslijdend?
Tijdens de uitvoering op 13 april werden in theater De Spiegel in Zwolle antwoorden gegeven door de Christelijke Muziekvereniging Hattem o.l.v. dirigent Carlo Balemans.

Toekomstbestendig
Voor het project was iedereen uitgedaagd om zelf een compositie te schrijven voor die avond. Balemans liet deze inzendingen tijdens het tweede gedeelte van het concert samensmelten tot een Interactive Sound Symphony via een live-registratie van alle wereldwijde leden van de Sound Trip Tribe. De CMH wil hiermee voor nu en voor de volgende generaties de fanfaretraditie toekomstbestendig en aantrekkelijk maken en laten zien dat het waardevol en verbindend is.

KNMO Award
De KNMO wil innovatie en creativiteit in de amateurmuzieksector stimuleren door vernieuwende initiatieven te belonen. Bijzondere projecten, grensverleggende ontwikkelingen of innovatieve concepten komen in aanmerking voor de KNMO Award, waarvoor drie geldprijzen beschikbaar worden gesteld.

Het gaat bij de toekenning van de prijs vooral om vernieuwing. Naast creativiteit (het ‘wat’) en artisticiteit (het ‘hoe’) is ook de impact van het project een van de beoordelingscriteria.
Daarom worden nadrukkelijk alle geledingen van de KNMO uitgedaagd om deel te nemen aan de KNMO-Award. Gekeken wordt naar de beleving bij publiek en muzikanten en of de interactie en communicatie die van de activiteit uitgaat een blijvend effect heeft.

“We zijn erg blij met deze erkenning. Carlo die zijn nek durft uit te steken en vernieuwend is in een van oudsher traditionele fanfare-omgeving en wij als bestuur die het hebben aangedurfd om zo’n groot project te doen. Juist met een dergelijk concept weet je niet wat de uitkomst is. Dat is juist het leuke eraan. Maar dat is ook weer lastig uit te leggen aan het publiek. Toch is het gelukt om de zaal vol te krijgen en iets te laten horen wat je niet snel weer te horen krijgt”, aldus één van de enthousiaste bestuursleden.

Posted in Geen categorie
Bookmark the permalink.